Vize Alma İşlemleri

Değerli SaltVisa ziyaretçileri merhaba, bu yazımızda ”vize alma işlemleri” konusu üzerine bir çalışma yaptık. Sayfamızın devamında ilk defa vize başvurusunda bulunacak vatandaşlarımız pasaport çıkarma ve vize alma işlemleri hakkında en temel bilgileri bulabileceklerdir.

Vize başvurusunda bulunacak vatandaşlarımıza öncelikle vize süreçleri hakkında temel bilgilere sahip olmalarını tavsiye ediyoruz. Vize alma işlemleri hakkında edineceğiniz temel bilgiler: maddi, manevi zararlara uğramamanızı ve süreç boyunca zaman kaybetmemenizi sağlayacaktır.

Ayrıca ilk defa yapılacak bir işlemde kullanıcı deneyimlerinin dikkate alınması bir çok işte olduğu üzere vize alma işlemlerinden de bizlere fayda sağlayacaktır. Aşağıda vize alma işlemlerine dair resmi bilgi kaynaklarını da sizlerle paylaşıyor olacağız. Daha detaylı bilgi için Vize İşlemi yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Vize Alma İşlemleri

Bu bölüm de aşağıda ki konular yer alacaktır:

  • Vize nedir?
  • Vize nereden ve nasıl alınır?
  • Vize başvurusu için gerekli olan evraklar.
  • Vize başvuruları için güvenilir bilgi kaynakları.
  • Vize başvuruları hakkında sıkça sorulan sorulardan oluşacaktır.

Vize Nedir?

Vize: yabancı bir ülkeye giriş yapabilmek için o ülke makamlarından alınan resmi izindir.
Vize mevzuatı: ülkelerin göçmenlik politikaları içerisinde yer alır ve mevzuat: kural, talimat, güvenlik önlemi aşamalardan oluşur.

Vize nasıl ve nereden alınır?

Vizeler seyahat edilmek istenen ülkenin Türkiye’de bulunan Konsolosluğundan veya bazı ülkeler için sınır kapılarından alınabilmektedir.

Vize alacak kişiler, vize başvurularını ilgili ülkenin Türkiye’de bulunan Konsolosluklarına veya Konsolosluğun yetkilendirdiği vize başvuru merkezlerine yapabilirler.

Vize başvuruları, başvuruda bulunulacak ülkeye bağlı olarak 3 farklı şekilde yapılabilmektedir:
Vize başvurular aracı kullanılmadan doğrudan Konsolosluğa yapılabilir,
Vize başvuruları için Konsolosluğun yetkili vize başvuru merkezine yapılabilir,
Vize başvuruları yetkili vize acentalarına yapılabilmektedir.

Vize  İşlemleri İçin Gerekli Evraklar

Vize başvurular için gerekli olan evraklar başvuru yapılacak Konsolosluğa, vize kategorisine ve başvuru sahibinin durumuna göre değişiklik gösterecektir.

Vize başvuruları için gerekli olan evraklar başvuru yapılacak ülkeye göre değişiklik gösterecektir.
Vize başvurularında bazı Konsolosluklar başvuru sahiplerinden daha az bilgi ve evrak talep edebilirken, bazı konsolosluklar ise detaylı bilgi ve evrak talep edebilmektedir.

Konsolosluklar esas itibariyle vize başvuru sahiplerinden:

  • Seyahat belgelerini,
  • Kişisel bilgilerini,
  • Mesleki durumlarını,
  • Düzenli gelirlerini,
  • Maddi durumlarını,
  • Ve seyahat amaçlarının ispat edilmesini talep eder.

Vize için gerekli olan evrakları, Konsoloslukların resmi web sayfalarından veya vize başvuru merkezlerinin resmi web sayfalarından veya vize içi gerekli evraklar yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Vize Alma İşlemleri için Güvenilir Bilgi Kaynakları

  • Pasaport işlemleri için: www.nvi.gov.tr web adresini ziyaret ediniz.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait web sayfasında pasaport çıkarma işlemleri hakkında gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.

  • Türk vatandaşlarının vize alması gereken ülkeleri öğrenebilmek için: www.mfa.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dışişleri Bakanlığına ait bu web sayfasını ziyaret ederek Türk vatandaşlarından vize isteyen ülkelere ait bilgileri bulabilir, Yeşil ve Gri pasaportlardan vize isteyen ülkelerin tam listesini öğrenebilirsiniz.

  • Konsoloslukların iletişim bilgileri için: cda.mfa.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dışişleri Bakanlığına ait bu web sayfası Türkiye’den bulunan yabancı temsilcilikler hakkında bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

  • Yabancı pasaportların vize isteyen ülkeleri öğrenebilmek için: www.iatatravelcentre.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası Havacılık Sistemi IATA’ya ait bu web sayfasından yabancı pasaportlardan vize isteyen ülkeler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Vize Alma İşlemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Değerli ziyaretçilerimiz bu bölümde vize alma işlemleri sırasında sorulan en temel soru ve cevapları sizlerle paylaşacağız. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Vize işlemleri sıkça sorulan sorular sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Vize başvurusu için pasaport geçerlilik süresi ne kadar olmalı?

Pasaport geçerlilik süreleri vize başvurusunda bulunulacak ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Başvuru yapılacak Konsolosluğa ve vize kategorisine bağlı olarak seyahat bitimi sonrası en az: 3 ay, 6 ay veya 1 yıl geçerli pasaportlar talep edilebilmektedir.

Vize başvuruları Konsolosluğa mı yapılacak?

Vize başvuruları Konsolosluklara, resmi vize başvuru merkezlerine ve vize acentalarına yapılması gerekebilir. Ancak Schengen, Avustralya, Kanada ve İngiltere vize danışman başvuruları için başvuru merkezlerinin kullanılması gerekebilir.

Vize Acentaları müşterileri adına vize başvurusu yapabilir mi?

Vize acentaları müşterileri adına vize başvurusu yapabilmektedir. Müşterileri adına vize başvurusu yapacak acentalar Konsolosluklara veya vize başvuru merkezlerine akredite olmaları gerekebilmektedir.
Vize başvuruları için parmak izi beyanı talep eden Konsolosluklara başvuru sahiplerinin şahsen gelmeleri gerekecektir.
(Bkz: Vize takip şirketleri)

Havaalanlarında, sınır kapılarında vize alınabilir mi?

Türk vatandaşlarının havaalanlarında veya sınır kapılarında vize alabileceği ülke sayısı azdır ve bu ülkeler vatandaşlarımızın yoğun olarak seyahat ettiği ülkeler arasında yer almamaktadır.
Seyahat planlarınızı vizenizi Türkiye’den alacak şekilde yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Çocuklar için vize almak gerekir mi?

Evet. Vize prosedürleri tüm yaş gurupları için geçerlidir.

Vize süreleri seyahat edilen ülkeden uzatılabilir mi?

Vize süreleri seyahat edilen ülkeden uzatılamamaktadır. Başvuru sahipleri Türkiye’den veya ikamet ettiği ülkeden yeni vize başvuru yapmalıdır.

Vize reddi halinde ücret iadesi yapılır mı?

Vize reddi halinde ödenmiş olan ücretler iade edilmemektedir. Bu ücret bir vize başvuru yapma ücretidir ve vize onayı garantisi verilmemektedir. Dolayısıyla ilk vize başvurunuzda konu hakkında tecrübeli kişilerden destek almanızı veya imkanınız var ise vize danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Vize alma işlemleri için Konsolosluğa gidilmesi gerekir mi?

Vize başvurularında Konsolosluğa gidilip-gidilmeyeceğini vize başvurusunda bulunulacak ülke Konsolosluğu belirleyecektir.

Örneğin: vize başvuru sahibi son yıl içerisinde Schengen vizesi almış ise başvuru için gelmesi gerekmeyecektir.
İngiltere vize başvurularında başvuru sahiplerinin he defasında gelmesi zorunludur.

Rusya, Vietnam, Kamboçya, Mısır, Dubai, Suudi Arabistan, Cezayir, Nijerya ve Gana gibi ülkelere yapılacak vize müracaatlarında ise başvuru sahiplerinin Konsolosluğa şahsen gelmesi gerekmemektedir.

Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin!
Vize danışmanlarımızla görüşün, hizmetlerimiz hakkında bilgi edinin ve başvuru sürecinizi başlatın.
Hızlı İletişim
Vize danışmanlarımızla görüşmek için iletişim bilgilerimiz

Diğer Yazılar